Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren en gebruiksvriendelijker te maken. Bijvoorbeeld als je iets bij ons bestelt.
Als je op akkoord klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.

De zucchine alla menta is een heerlijke antipasto of bijgerecht dat je snel klaar hebt. Zucchine alla menta betekent 'Courgettes met munt'. Wij kregen de zucchine alla menta toen we op bezoek waren bij wijnhuis Podere 29 in Puglia. Sindsdien staat het regelmatig op het antipastibuffet van onze wijn en spijs proeverij 'Van-alles-wat'. Het gericht is typisch Italiaans: eenvoudige bereiding, verse ingredienten en goede olijfolie. 

Bereidingstijd: 15 minuten

Dit heb je nodig:

  • een paar (kleine) verse courgettes
  • verse, gewassen munt blaadjes
  • goede extra vergine olijfolie

En verder:

  • grillpan

 

Stap 1: Courgettes snijden

Als je kleine courgettes hebt, snijd hier dan plakjes van 0,5 cm. Je vindt kleine courgettes nog wel eens op de markt of als buitenbeentjes in de supermarkt. Heb je grotere courgettes? Verwijder dan de zaadlijsten en snijd de courgettes in ongelijke stukjes. Snijd de courgettes eerst in repen en daarna in stukjes van zo'n 2-3 cm lengte.

courgettes snijden 

Stap 2: Munt snijden

Was de verse munt. Haal de munt blaadjes van de stelen. Snijd de muntblaadjes fijn. 

munt snijden

 

Stap 3: Courgette grillen

Laat de grillpan goed heet worden en doe er een klein beetje olijfolie in. Voeg de courgettes toe en grill deze in zo'n 5-10 minuten. Laat de courgettes niet te gaar worden. Ze mogen nog wel een lekker bite hebben. Doe de courgettes na het grillen op een schaal of bord en laat ze iets afkoelen.

courgettes grillen

Stap 4: Munt bij de courgettes

Voeg de gesneden munt toe als de courgettes iets zijn afgekoeld. Doe je de munt gelijk bij de hete courgettes, dan kleuren de blaadjes zwart. Dat ziet er minder mooi uit. 

 

Stap 5: Op smaak maken

Om de courgettes op smaak te maken kun je nog wat versgemalen zwarte peper en zout toevoegen. Doe op het laatste moment nog wat goede extra vergine olijfolie over het gerecht. Lekker en mooi voor de glans van het gerecht!

zucchine menta

Tip: voor extra smaak kun je ook basilicumcrème over de courgettes doen. Doe dit ook pas als je het gerecht serveert.  

Welke wijn drink je hierbij?

Drink bij zucchine alla menta Italiaanse witte wijnen of lichte rode wijnen (zonder/weinig houtrijping).