Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren en gebruiksvriendelijker te maken. Bijvoorbeeld als je iets bij ons bestelt.
Als je op akkoord klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.

Deze torta verde Ligure hebben we leren maken tijdens onze vakantie in Ligurië. Het is een lichte hartige taart die altijd smaakt. De vulling is op basis van (trompet)courgette en ricotta. Het mooie van dit recept is dat je het deeg en de vulling een dag van te voren kunt voorbereiden. Dan ben je snel klaar op de dag dat je deze torta verde Ligure wilt serveren!

Bereidingstijd: 90 minuten

Dit heb je nodig:

Voor het deeg van de torta verde:

  • 250 gram bloem tipo 00
  • 50 gram extra vergine olijfolie
  • 50 gram water
  • zout

Voor de vulling van de torta verde:

  • 600 gram courgettes zonder zaadlijsten, in blokjes van 0,5x0,5 cm
  • 1 middelgrote ui, fijn gesnipperd
  • 1 volle lepel ricotta
  • 100 gram geraspte Parmigiano of Grana Padano
  • 1 losgeklopt ei
  • olijfolie
  • zwarte peper en zout 

 

Stap 1: Deeg maken

Meng de olie met de bloem in een kom. Kneed zo min mogelijk! Dan beetje bij beetje water toevoegen. Als het deeg niet meer aan je handen plakt en je er een bal van kunt maken is het klaar. Je ziet als het goed is nog de olieslierten door het deeg. Laat het deeg een uur rusten en voeg dan de zout toe (zo min mogelijk kneden!).

Stap 2: Courgettes en ui snijden

Verwijder de zaadlijsten uit de courgettes. Snijd de courgettes in kleine, gelijkmatige kleine blokjes. Ongeveer 0,5 x 0,5 cm.

Snijd een middelgrote in kleine snippers.

courgette snijden voor de torta verde

Stap 3: Courgette en ui fruiten

Doe een flinke scheut olie in een koekenpan en voeg royaal zout toe. Fruit de uitjes in de olie. Als de uitjes mooi glazig zijn, voeg je de courgetteblokjes toe. Laat de courgette in ongeveer 10-15 minuten gaar worden. Uurtje laten afkoelen. 

Stap 4: Vulling van de torta verde

Doe het courgettemengsel in een beslag kom en voeg de ricotta, parmigiano en het losgeklopte ei toe. Roer alles goed door elkaar en breng het hoog op smaak met zout en peper.

torte verde vulling mengen

Stap 5: Deeg uitrollen

Rol het deeg op een bestoven aanrechtblad uit tot een dunne ronde lap. Maak de lap zo dun mogelijk!

torte verde deeg uitrollen

Stap 6: Taart opmaken

Vet de taartvorm in met royaal olijfolie en leg de deeglap in de vorm. Het deeg moet een paar cm over de rand van je taartvorm vallen. Doe het courgette mengel er in en voeg het zachtjes met een lepel tegen de rand van de vorm en maak de bovenkant glad.

torte verde vulling bakvorm

Drapeer het deeg over de vulling. Maak er iets moois van, alles mag bij deze rustieke taart. Giet met een eetlepel nog wat olijfolie over het deeg.

torte verde in de oven

Stap 7: Torta verde afbakken

Plaats de taart de eerste 30 minuten onderin de oven (180C). Daarna plaats je taart nog eens 15 minuten bovenin de oven (180C). Na 45 minuten bakken is je torta verde klaar. Haal de taart uit de overn en laat 'm afkoelen op een rooster. 

torte verde uit de oven

Serveer de Torta verde Ligure licht afgekoeld of koud. Je kunt deze Italiaanse hartige taart prima een dag van te voren maken.

Welke wijn drink je hierbij?

Drink bij de Torta verde een Italiaanse witte wijn, rosé wijn of mousserende wijn. Een lichte Italiaanse rode wijn (zonder/weinig houtrijping) past er ook bij.