Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren en gebruiksvriendelijker te maken. Bijvoorbeeld als je iets bij ons bestelt.
Als je op akkoord klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.

Hieronder lees je het snelle recept voor een pesto alla Genovese. Waarom snel? Omdat ik de keukenmachine gebruik om de ingrediënten te mixen. Als je goede ingrediënten gebruikt, zet je zo supersnel een heerlijke pesto alla Genovese op tafel. Het recept hebben we gekregen tijdens ons verblijf in een agriturismo aan de Ligurische kust (vlak bij Genua). 

Leuk om te weten: het woord 'pesto' komt van het Italiaanse werkwoord 'pestare', dit bekent vermalen, klein maken. Origineel moet je pesto maken/stampen in een vijzel. Alleen als je die niet hebt, of héél veel pesto moet maken of weinig tijd hebt, lukt het ook prima met een keukenmachine! En Genovese.... dat betekent 'van de stad Genova' (Genua). 

Bereidingstijd: 20 minuten

Dit heb je nodig:

  • dikke bos verse (biologische) basilicum
  • blokjes Parmigiano Reggiano en pecorino
  • ongebrande pijnboompitjes
  • knoflook
  • extra vergine olijfolie 
  • zwarte peper en zout

En verder:

  • keukenmachine
  • potjes

 

Stap 1: Blaadjes basilicum

Gebruik voor je pesto alleen alléén blaadjes basilicum. De steeltjes dus niet gebruiken! Was de basilicum vooraf ook niet. Pluk de blaadjes van de steeltjes en doe de helft van de blaadjes in de keukenmachine. 

pesto genovese basilicum blaadjes

Stap 2: Kaas, knoflook en pijnboompitjes

Snijd een paar blokjes Parmigiano Reggiano en Pecorino. Snijd 1 of 2 teentjes knoflook in stukjes en pak een handjevol ongebrande pijnboompitjes.

pesto genovese kaas pijnboompit knoflook

Voeg alles toe bovenop de basilicumblaadjes die al in de keukenmachine zitten.

pesto genovese blender

Plaats hier bovenop het restant blaadjes basilicum.

 

Stap 3: Olijfolie, zout en peper

Voeg als laatste een flinke scheut extra vergine olijfolie toe, en zout en peper naar smaak. Goede olijfolie is belangrijk voor het eindresultaat!

Zet de keukenmachine aan en controleer na een paar seconden je pesto. Is de pesto te dik, voeg dan nog wat olijfolie toe. Proef de pesto en voeg eventueel nog wat zwarte peper en zout toe.

Is je pesto te dun geworden? Als je de pesto in een potje wegzet, gaat na een paar uur de olie bovendrijven. Je kunt dan het te veel aan olie weghalen. 

Stap 5: Potjes vullen

Ben je blij met de smaak, vul dan 1 of meer potjes met de pesto. Doe bovenop nog een beetje extra olie, zodat je pesto onder olie staat. Zo kun je de pesto langer bewaren. Ik bewaar verse pesto maximaal een week. Moet de pesto langer mee? Dan kun je pesto ook goed invriezen.

pesto genovese in potjes

Welke wijn drink je Pesto alla Genovese?

Drink bij de pesto Italiaanse witte wijnen of een niet te zware Italiaanse rode wijn. Een mousserende wijn kan ook prima bij pesto.