Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren en gebruiksvriendelijker te maken. Bijvoorbeeld als je iets bij ons bestelt.
Als je op akkoord klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.

De Cantucci (kantoetsjie) of Cantuccini (kantoetsjienie) zijn brosse Italiaanse amandelkoekjes. Ze komen oorspronkelijk uit Toscane, waar je de koekjes bij het dessert eet met een glas vin santo. Het maken van catucci koekjes is leuk, want je kunt er makkelijk je persoonlijke twist aan geven. Bijvoorbeeld amandel en pure chocolade, pistachenootjes met witte chocolade of cranberries met witte chocolade. Hieronder vind je het recept voor amandel en pure chocolade. Onze favoriete cantucci...  

Bereidingstijd: 60 minuten

Dit heb je nodig:

Voor het deeg van de cantucci:

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 gram ongepelde amandelen (of pistachenootjes)
  • 80 gram pure chocolade in stukjes (of witte chocolade)
  • 1 mespunt zout
  • 90 gram boter  
  • 2 eieren op kamertemperatuur
  • rasp van 1 onbehandelde sinaasappel
  • sap van een 1/2 sinaasappel of een glaasje amandellikeur

Verwarm de oven voor op 180 graden C. 

 

Stap 1: Droge ingrediënten mengen

Meng in een kom de bloem, amandelen, stukjes chocolade, sinaasappelrasp en het mespuntje zout.

cantucci droge ingredienten viniversiteit

 

Stap 2: Boter en eieren mixen

Mix de boter met de eieren tot een romige massa. Voeg voor wat extra smaak het sap van een halve sinaasappel toe. Of een glaasje amandellikeur. Of wat anders wat je lekker lijkt...

cantucci mixen viniversiteit

cantucci mixen2 viniversiteit

Stap 3: Alle ingrediënten samenvoegen

Voeg de droge ingredienten bij de boter- en eierenmassa en kneed alles tot een bal deeg. Doe er een plastic folie over en laat het deeg een half uur rusten in de koelkast. 

 cantucci deegbal viniversiteit

Stap 4: Cantucci de 1e keer bakken

Maak van het deeg een vorm van ongeveer 1,5-2 cm hoog en 5-7 cm breed. Kies wat je zelf een mooi formaat vindt. Leg het deeg op bakpapier op de bakplaat:

cantucci 1ekeer viniversiteit

Plaats de bakplaat in de oven (180C) en bak de cantucci voor ongeveer 30 tot 35 minuten (afhankelijk van de dikte van je deeg). 

cantucci 1ekeer bakken viniversiteit

 

Stap 5: Cantucci snijden

Na de 1e keer bakken, snijd je het warme gebak in plakjes van ongeveer 1 cm.

cantucci snijden viniversiteit

 

Stap 6: Cantucci de 2e keer bakken

Leg de cantucci weer op het bakpapier van je ovenplaat en bak ze op 180C voor een 2e keer. Doe dit voor 10 minuten. Je kunt ze na 5 minuten nog een keertje omkeren voor het beste resultaat, maar hoeft niet per se.

cantucci oven viniversiteit

 

En klaar is je cantucci

Haal de cantucci na 10 minuten uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen

cantucci viniversiteit

Wat drink je bij cantucci?

In Toscane krijg je vin santo bij de cantucci. Deze brosse koekjes smaken ook uitstekend bij een espresso of koffie. Wil je er wijn bij? Kies dan voor een rode Italiaanse dessertwijn zoals Recioto della Valpolicella DOCG of Montefalco Sagrantino Passito DOCG.

cantucci cafe viniversiteit 

cantucci recioto viniversiteit

.